Miód jako naturalny antybiotyk – jak działa i dlaczego jest skuteczny
12 listopada 2023Miód jest znany nie tylko ze swojego słodkiego smaku, ale również ze swoich silnych właściwości antybakteryjnych, zawdzięczanych obecności naturalnych enzymów, takich jak glukozydaza i alfa-glukozydaza, oraz substancji jak nadtlenek wodoru. Artykuł opisuje, jak miód może być stosowany do leczenia różnych infekcji oraz podkreśla jego działanie jako naturalnego antybiotyku. Ponadto, omawia wpływ przechowywania na skuteczność miodu oraz zaleca wybór surowego miodu wysokiej jakości, aby zachować wszystkie jego właściwości. Dodatkowo, czytelnik dowiaduje się o badaniach potwierdzających skuteczność miodu w walce z bakteriami odpornymi na konwencjonalne antybiotyki oraz o badaniach, które wykazały, że miód manuka z Nowej Zelandii jest bardziej efektywny w zwalczaniu infekcji niż inne rodzaje miodu. Artykuł konkretnie zachęca do sięgnięcia po ten naturalny antybiotyk, opisując wszystkie jego korzystne właściwości i możliwości lecznicze.